Gewichtige zaken?

Gewicht speelt een aanzienlijke rol in welzijn en gezondheid. Overgewicht vergroot de kans op diverse aandoeningen. Overgewicht zorgt voor een disbalans in je metabolisme, maar een te laag gewicht doet dit ook. 


Waarmee je terecht kunt:

  • afvallen 
  • afvallen met behulp van het PS. food & lifestyle-programma
  • aankomen/aansterken
  • na een maagverkleining

Wanneer afvallen?

Om je gezondheid te verbeteren is afvallen nodig als je een BMI hebt van meer dan 25. (De BMI meet de verhouding tussen je lengte en je gewicht) Ook de hoeveelheid visceraal vet is van belang (dit is de hoeveelheid vet dat zich in je buikholte en tussen je organen bevindt). Maar soms ook voel je je gewoon beter bij een ander gewicht, ook al komt jouw BMI niet boven de 25 en is jouw buikomvang binnen de 'marge'. 


Wanneer je BMI of buikomvang te hoog is, lees je hieronder. Heb je niks met cijfertjes, scroll dan gerust door... 

BMI volwassen 19-69 jaar
vanaf 18,5 tot 25 gezond gewicht
vanaf 25 tot 30 overgewicht
30 en hoger ernstig overgewicht (obesitas)

Je kunt je BMI zelf uitrekenen door je gewicht in kilo’s te delen door het kwadraat van je lichaamslengte in meters. Als je bijvoorbeeld 65 kilo weegt en je bent 1,70 meter lang, dan bereken je je BMI als volgt: 65 kilo / (1,70 x 1,70 meter) = 22,5.


Middelomtrek 19-69 jaar in cm. mannen vrouwen
Gezond minder dan 94 minder dan 80
Verhoogd tussen 94-102 tussen 80-88
Te hoog meer dan 102 meer dan 88

Hoe afvallen?

Op de juiste wijze afvallen, dit is persoonlijk. Wat voor iemand anders werkt, kan voor jou verkeerd uitpakken of om medische redenen niet mogelijk zijn. Verantwoord afvallen is afvallen op een manier die je gezondheid niet schaadt, die je niet beroofd van je energie en die in te passen is in je leven. Wat bij jou past, bekijken we samen. 


Een bakje gezond en minder gezond voedsel

En wat als je juist wilt aankomen?

Misschien heb jij een metabolisme dat anders af is gesteld dan bij de meeste mensen. Je verliest dan in een stressvolle periode snel gewicht. Ook een periode van ziekte kan ervoor zorgen dat je ongewenst gewicht bent verloren. Vaak kun je met een paar niet al te ingrijpende aanpassingen in je voedingspatroon al heel wat bereiken. 


Na een bariatrische ingreep

Heb je een maagband, gastric bypass of gastric sleeve gehad? Je eet dan veel minder dan voorheen. Juist nu is het van belang dat je gezond eet en de juiste suppletie tot je neemt. Samen kijken we naar wat voor jou van toepassing is en hoe je je bereikte resultaat vast kunt houden.