Gezonde voeding is optimale voeding

Vergelijk je lichaam eens met een fabriek. Zonder of met onvoldoende hulpstoffen en bouwstoffen kan er niets of maar weinig geproduceerd worden. Veel troep in de fabriekshal? Er moet eerst opgeruimd worden voordat productie kan plaatsvinden. Gezonde voeding is voeding die alle vitaminen, mineralen en bouwstoffen levert die jij nodig hebt. Zonder onnodige ballast (ophoping van troep in de fabriekshal). Zodat je nieren en lever hun werk goed kunnen doen, zodat er geen verstoringen optreden in je hormoonhuishouding, zodat je energie hebt, zodat je kunt afvallen als je dit wenst. Optimale voeding bereik je door (zoveel mogelijk) te kiezen voor:


» Variatie

Er is niet één voedingsmiddel dat alles bevat wat jouw lichaam nodig heeft. Het is dus belangrijk om zo gevarieerd mogelijk te eten. Ook binnen één enkele 'voedingsgroep'. Voorbeeld: een zoete aardappel bevat andere vitaminen dan een gewone aardappel. Door variatie spreid je ook de inname van schadelijke stoffen die (ook van nature) in voeding voor kan komen. 


» Puur

Bewerking van voedingsmiddelen geeft verlies van voedingsstoffen. Dit geldt voor industriële bewerking, maar ook door bewerkingen die we zelf doen. Het is goed om daar eens over na te denken. Een appel is een appel zou je zeggen, maar vergelijk dit maar eens:

Voedingswaarde energie (kcal) per portie koolhydraten per portie vezels per portie
Appel met schil 81 18 3
Appel zonder schil 73 16 2
Appelmoes zonder suiker 77 17,5 2
Appelmoes 108 26 1,5
Appelsap 66 16 0

» vers

Vers is voeding die niet bedorven, verlept of beschimmeld is. Verse voeding bevat de meeste vitaminen, bio-actieve stoffen en enzymen. Op verpakkingen zie je vaak de term 'vers'. Bijvoorbeeld op een pak sinaasappelsap. Dit sap is dan wel geperst nadat de sinaasappels geplukt zijn, maar is daarna ingekookt, vervoerd en weer aangelengd. Kun je dit dan nog vers noemen? 


Diverse gezonde voedingsmiddelen

» natuurlijk

Aan industrieel bereide voedingsmiddelen zijn vaak veel 'additieven' toegevoegd. Dit zijn stoffen die de geur, smaak, kleur, houdbaarheid, consistentie of het gebruiksgemak beïnvloeden. Niet al deze stoffen zijn verkeerd, sommige zijn van natuurlijke oorsprong, maar feit is dat je lichaam deze stoffen wel allemaal moet verwerken. Er blijft dus minder tijd over voor de 'productieprocessen' van je lichaam. Bovendien is niet bekend welke invloed een overmatig gebruik van deze stoffen heeft op onze gezondheid. Want in onze huidige maatschappij blijft het meestal niet bij één enkel industrieel bewerkt voedingsmiddel op een dag....


» Biologisch

Een product dat het biologische keurmerk draagt is biologisch geteeld en geproduceerd. De teelt gebeurt zonder kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen. De veeteelt is diervriendelijker en er wordt geen gebruikt gemaakt van preventieve medicatie, waardoor in biologisch vlees en zuivelproducten veel minder antibiotica zit. Ook de bereiding van voedingsmiddelen is aan regels gebonden. Zo is chemisch modificeren van vetten, bleken van meel of toepassen van ioniserende straling, niet toegestaan en het gebruik van hulpstoffen beperkt. Biologische producten smaken vaak beter. Groente en fruit is minder waterig, bevat meer vitamines en bio-actieve stoffen. 


Advies gezonde voeding

Wil je ook gezonder gaan eten? Begin dan met kleine veranderingen, zorg dat deze gewoonte worden en kies dan een volgende stap waar je mee aan de slag gaat. Heb je hulp nodig? Bij Diëtist Rijnmond kun je uiteraard terecht voor een advies gezonde, optimale voeding.