De BMI

Body mass index, taille-omtrek verhouding, buikomtrek: er zijn verschillende methoden om je lichaamsgewicht en mogelijke gezondheidsrisico’s (trefwoord: buikvet!) beter in te schatten. Ik vertel je hoe je de verhouding tussen je taille en je lichaamslengte berekent, wanneer buikvet kritiek wordt en waarom de BMI eigenlijk onzin is.
De body mass index, kortweg BMI, is waarschijnlijk nog steeds de bekendste waarde voor het bepalen van het lichaamsgewicht. Het zet onze lengte in verhouding tot ons gewicht (formule: Lichaamsgewicht in kg / (lengte in meters)2; of online berekenen) – maar is nu behoorlijk controversieel.
Dit komt omdat de BMI geen rekening houdt met de verdeling van vet en spieren. Spieren wegen meer dan vet – en dus kan een goed getraind, gezond lichaam volgens de BMI-tabel als te zwaar worden beschouwd.
De BMI-waarden in één oogopslag:
< 18,5: ondergewicht 18,5 – 25: normaal gewicht 25,0 – 30: overgewicht 30 – 35: obesitas graad I 35 – 40: obesitas graad II > 40: obesitas graad III
Als het echter gaat om de vraag of je moet afvallen, zijn de taille- en heupomtrek veel doorslaggevender. Dit komt omdat vooral overmatig buikvet (visceraal buikvet) gevaarlijk kan zijn voor de gezondheid en het risico op hart- en vaatziekten, beroertes, diabetes en aderverkalking verhoogt. De BMI is in dit opzicht echter niet zinvol.
Optie één: Meet je middelomtrek met een flexibel meetlint op het breedste punt. Meer dan 87 cm voor vrouwen en meer dan 100 cm voor mannen wordt als kritiek beschouwd.
Optie 2: Bereken je taille-omtrekverhouding (WtHR) – de verhouding tussen je tailleomtrek en je lengte. In het Engels is dit: Waist to Height Ratio, vandaar de afkorting WtHR. In tegenstelling tot de BMI geeft de taille-hoogteverhouding ook informatie over de verdeling van lichaamsvet.
De formule: WtHR = middelomtrek in cm gedeeld door lengte in cm. (Meet de middelomtrek ongeveer drie centimeter boven de navel, niet inademen). Kritische waarden zijn:
jonger dan 40 jaar: WtHR meer dan 0,5
40 – 50 jaar: WtHR meer dan 0,53
Ouder dan 50 jaar: WtHR hoger dan 0,55
Indien jouw WtHR boven deze grenzen komt, kan je overwegen om te vermageren met Bach Bloesems.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven